De historie van Burgemeester Jansen


De historie van Burgemeester Jansen
Een veelgestelde vraag van onze gasten is waar de naam van café Burgemeester Jansen zijn oorsprong vindt.

Wie was Burgemeester Jansen?

Burgemeester Jansen eerste burgemeester van Tilburg

“Burgemeester Jansen” is een verwijzing naar J.F. Jansen, de eerste burgemeester van Tilburg.  J.F. Jansen was burgemeester van Tilburg  in de periode van 1869 tot 1901. Hij is hiermee de langstzittende burgemeester van Tilburg ooit.
Burgemeester Jansen heeft zich sterk gemaakt voor de realisatie van het Wilhelminakanaal en de Piushaven in Tilburg. Er waren hiervoor al plannen sinds de tijd van Napoleon. Maar ondanks verschillende initiatieven gebeurde er niets. Vooral vanwege financieringsproblemen.
Het Wilhelminakanaal en de Piushaven zijn uiteindelijk in 1923 gerealiseerd. Na de ambtstermijn van Burgemeester Jansen. Maar zijn rol hierin als lobbyist is doorslaggevend geweest.

Café Havenzicht

Café Havenzicht was het eerste pand dat aan de Piushaven werd gebouwd. Het café heeft jarenlang een belangrijke rol gespeeld in het leven en de handel van de haven.
Het café was oorspronkelijk in het bezit van een weegbrug. Later was het café één van de eerste publieke ruimtes met een telefoon.

Van café havenzicht naar Burgemeester Jansen

De naam “Café Havenzicht” spreekt voor zich. Ook in deze tijden zou de naam uitstekende dienst kunnen doen.
Toch is er in 2005 voor gekozen om de naam van het café te veranderen naar Burgemeester Jansen. De naamsverandering benadrukt de andere richting die uitbaters Daniel Meijer en Erwin van de Velde zijn ingegaan met het café.

Tapperij Burgemeester Jansen

Burgemeester Jansen is inmiddels een begrip in Tilburg. Gestart in 2005 biedt Burgemeester Jansen gasten een café waar het goed vertoeven is voor een goed gesprek, gezellige borrel of smakelijke lunch.
Brabantse gastvrijheid staat bij Burgemeester Jansen centraal. Net zo als het bieden van kwaliteitsproducten aan onze gasten.

+ There are no comments

Add yours