Welk bier past bij mij?


Welk bier past bij mij?

Er zijn talloze biervarianten verkrijgbaar. De biersoort wordt vaak gelinkt aan de kleur van het bier. Denk bijvoorbeeld aan blond bier, donker bier of wit bier. Maar er zijn nog meer soorten bier die wat minder bekend zijn. Denk bijvoorbeeld aan ales, stout, IPA’s of bitters. In deze blog lees je welke soorten bier er te onderscheiden zijn én welk bier het beste bij jou past.

Het brouwproces van bier

Het brouwproces van bier is tamelijk eenvoudig. Voor het brouwen van goed biertje, heb je niet veel nodig. De basisingrediënten van bier zijn granen (gerst, tarwe en/of rogge, hop, water en gist. Tijdens het brouwproces worden natuurlijke suikers aan “gemoute” granen onttrokken, met heet water. Ook eesten is een onderdeel van het brouwproces. Dit houdt in dat tijdens het mouten, het ontstane groenmout bij hoge  temperatuur wordt gedroogd.

Hygiëne en nauwkeurigheid zijn van vitaal belang voor de kwaliteit van het bier.

Alcoholpercentage van bier

Het alcoholpercentage in bier wordt is afhankelijk van de hoeveelheid mout. Meer mout zorg voor meer vergistbare suikers waardoor een bier meer alcohol gaat bevatten tijdens de vergisting.

De bierkaart van Burgemeester Jansen

Burgemeester Jansen biedt een kwalitatief hoogwaardige selectie van jenevers. Bij onze jenevers is het traditionele distillatieproces in acht is gehouden. Dat zorgt voor een voortreffelijke smaak. Bekijk hier onze jeneverkaart.

Burgemeester Jansen staat bekend om zijn uitgebreide selectie in bieren. We hanteren de volgende indeling voor onze bieren: blond, donker, overige kleuren en de Engelse & Amerikaanse stijlen. De meeste gasten hebben daar al een voorkeur in. Vervolgens kunnen ze kiezen voor een zoete of bittere variant.  Hieronder vind je een overzicht van de soorten bier die bij ons op de kaart staan.

Blonde bieren

Tijdens het brouwen van blonde bieren wordt naast pilsmout ook andere verhitte mouten gebruikt.  De soort mout en hoeveelheid bepalen de smaak en kleur van het bier. Tarwe geeft bier een klein zuurtje en rogge zorgt voor een droge afdronk.  Een andere belangrijke smaakmaker is de soort gist. Ook kunnen er kruiden aan bier worden toegevoegd om de smaak te beïnvloeden.

De klassieke blonde bieren zijn lichtzoet. Door te experimenteren met verschillende hopsoorten zijn er tegenwoordig ook blonde bieren waarbij bitterheid de boventoon voert.

Pils

In Nederland is het meest gedronken bier pils. Daarom wordt pils vaak als de ‘normale’ biersoort beschouwd. De kleur van het bier is goudgeel. Het alcoholpercentage van pils schommelt tussen de 4,1% en 5,1%.  Pils is vaak minder bitter dan zwaardere speciaalbieren,  dat het makkelijk toegankelijk maakt bierdrinkers.

Donkere bieren

Gedurende het brouwproces van donker bier, plaatst men de bier na het eesten opnieuw in een vochtige omgeving om te ‘rusten’.  Tijdens deze rust zetten enzymen het zetmeel om naar suikers. Door de mout daarna opnieuw bij hoge temperaturen te laten drogen, stopt de omzetting. Een deel van de aanwezige suikers caramelliseert daardoor. En zo ontstaan donkere bieren.

Naast drogen kun je mout  ook roosteren.  Dat maakt een bier nog donkerder.

Het gebruik van caramout naast pilsmout geeft bier een donkere kleur en zoete smaak. Door vervolgens geroosterde mout toe te voegen, ontstaaat een wat droger en bitterder bier. Ook de soort en hoeveelheid hop is van invloed op de bitterheid.

Abdij- en trappistenbieren

Donkere klassieke abdij- en trappistenbieren zijn wat aan de zoete kant. Om de hergisting op fles te bevorderen, gebruikt men suiker. Niet om het bier te zoeten, maar om koolzuur te produceren. Door de koolzuur produceert het bier bubbeltjes dat in een fraaie schuimkraag resulteert, tijdens het uitschenken.

Donker bier met kandij

Bij andere donkere bieren is er kandij toegevoegd om het bier bewust zoeter te maken. Zoet bier is van nature wat vriendelijker en toegankelijker. Voor de echte zoetekauwen onder ons is er nog de mogelijkheid van het toevoegen van een scheutje grenadine.

Gerstewijn

Men noemt zware donkere bieren van 10% of meer ook wel gerstewijnen. Echter heeft deze biervariant niets met wijn te maken.

Andere kleuren bier

De bierwereld is een kleurrijke wereld. Naast blond en donker heb je ook nog witte, amber en rode bieren.

Witbier

De naam witbier is eigenlijk een verbastering van de term weitbier. Weitbier is vernoemd naar het belangrijkste ingrediënt ervan: tarwe, Het Duitse woord voor tarwe is Weizen. Het Engelse woord is wheat.

Het kan voor sommige mensen daarom verwarrend zijn dat er ook donkere en heldere ‘witbieren’ bestaan.

Amberbier

De klassieke amberbieren zijn laag in alcohol en een goed alternatief voor pils.

Rode bieren

Een oud of Vlaams bruin is in Nederland bruin van kleur en heeft een zoete smaak. In Belgie is dit bier rood van kleur en eerder zuur dan zoet.  Krieken en de meeste andere fruitbieren zijn rood of roze van kleur. Sommigen zijn verfrissend zuur van smaak en andere zijn ronduit zoet.

Geuzes

Geuzes kunnen zoet zijn, maar ook heel zuur. Het bijzondere aan dit bier is dat de vergisting  in de open lucht plaatsvindt in de Zennevallei, een gebied bij Brussel.

Bovengistende bieren

Ale

Alle bovengistende bieren (bij ongeveer 20 graden Celcius) zijn een ale.

PALE Ales

Pale Ale is een een verzamelnaam voor bieren die  licht tot koperkleurig zijn. Bitters vallen hier ook onder. India Pale Ale is één van de populairste Ales van dit moment. Dit komt omdat het bier weer veel gebrouwen wordt in Amerika. Waar de term Pale Ale vandaan komt is niet helemaal duidelijk. De meest gangbare uitleg dat Pale Ales bier zwaarder gehopt werden om houdbaar te blijven tijdens de lange reis naar India. Pale Ale is een  heel verfrissend bier, mits je de bitterheid ervan kan waarderen.

Engelse & Amerikaanse bieren versus belgische bieren

Engelse en Amerikaanse bieren hebben relatief veel smaak, ondanks het lage alcoholgehalte. Bij Belgische bieren daarintegen gaat de rijkdom van de smaak hand in hand met een hoger alcoholpercentage.

BITTERS

Session of Ordinary Bitters (en de meeste IPA’s) hebben een alcoholpercentage tot 4,1 procent. Best of Special Bitters zitten tussen de 4,2 en 4,7 procent alcohol. Daarop volgen de Premium, Strong en Extra Special Bitters met alcoholpercentages van 4,8 en hoger.

Porter & stout

De sjouwers in Londen gaven de Porter zijn naam. De letterlijke vertaling van het Engelse woord porter is dan ook “drager”. Porter Bier is oorspronkelijk een mix van verschillende bieren. Brouwers gingen hiermee aan de slag om aan de toenemende vraag te voldoen.

De Stout Porter was vroeger een sterkere variant van de Porter. Deze werd later afgekort tot Stout. Er is nu geen duidelijk verschil meer tussen Porter en Stout, dat de termen inwisselbaar maakt.

Cider

Cider blijft een beetje een vreemde eend in de bijt op een bierkaart.  Cider wordt namelijk van appels en peren gemaakt en niet met graan of hop. Commerciële ciders zijn overwegend zoet. Maar cider kan ook droog of zelfs zuur zijn, afhankelijk van de gekozen grondstoffen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+ There are no comments

Add yours