De verschillen tussen wijn, port, sherry en vermout?


De verschillen tussen wijn, port, sherry en vermout?

 

Wijn, port, sherry en vermout zijn allen dranken waarbij het basisingrediënt druiven zijn. Toch zijn er duidelijke verschillen tussen deze dranken. In deze blog lees je wat precies de verschillen zijn tussen wijn, port, sherry en vermout.

wijn

wijnkaart Burgemeester Jansen Tilburg (1)

het ontstaan van wijn

Wijnbouw is ontstaan in het Oosten, in Mesopotamië of in de Kaukasus. In de Kaukasus claimt Georgië het oudste wijnland ter wereld te zijn. Met een wijnbouwtraditie die maar liefst 7000 jaar teruggaat!

De geschiedenis van wijn start met een legendarisch verhaal. Het verhaal gaat over de vruchten van een wilde kruipplant, beter bekend als druiven. Door deze te vergisten, ontstond er een roesverwekkende drank.

Met de tijd werden de resultaten steeds beter. Daardoor begon de wijnbouw zich te verspreiden over Klein Azië en Griekenland. En langs de kusten van Zwarte en de Middellandse Zee door de inzet van de Phoeniciërs en Grieken.

De Romeinen, verspreiders van de wijncultuur

De Romeinen zijn verantwoordelijk voor de verspreiding van de wijncultuur in Europa. Vrijwel alle Europese wijngebieden hebben hun ontstaan aan de Romeinen te danken. Van Bordeaux tot Roemenië en van Catalonië tot aan de Moezel. De Romeinen waren ook de eersten die bepaalde wijnen een naam en toenaam gaven. De beroemdste Romeinse wijn is de Falerner.

Romeinse smaakmakers

In de Romeinse tijden werden wijnen met allerlei middelen ‘op smaak’ gebracht. De kennis van wijnmakers stond in deze tijd nog op een laag peil. Men wist nog niet hoe men wijn kon conserveren op een natuurlijke wijze. Door honing, kruiden of hars toe te voegen, bleef de smaak van de wijn op peil.

WIJN NU

Aan het gistingsproces van wijn is niet veel veranderd ten op zichte van de Romeinse tijd. Hooguit dat de vergisting nu meer gecontroleerd wordt en niet meer aaan de natuur wordt overgelaten.  De kwaliteit van de wijn hangt af van de soort druif, de ondergrond en het klimaat.

Port, Sherry & vermout

Port, sherry en vermout zijn versterkte wijnen. Tijdens een van de oorlogen met Frankrijk waren de Engelsen genoodzaakt uit te wijken naar Portugal voor hun wijnen. Door wijnalcohol (brandewijn) aan de wijn toe te voegen, verlengden ze de houdbaarheid. Hierdoor ontstond de drank die we nu kennen als port. Het verklaart waarom veel Porto’s in Engelse handen zijn.

Soorten Port

Een Ruby port heeft een zoete, volle smaak en is donker- of robijnrood tot paars. De smaak doet denken aan een mengsel van zwarte bessen, stroop, chocolade en kersen.

Een echte Tawny moet minimaal drie jaar rijpen op houten vaten om Tawny te mogen heten. Het hout van de vaten zorgt niet alleen voor de diepe taankleur, maar levert ook een bijdrage aan de smaak. De smaak van een Tawny port is zachter en complexer dan die van een Ruby port. In een goede Tawny Port kunt u onder meer karamel, noten, een vleugje chutney en zelfs vijgen proeven.

SHERRY

Sherry (de Engelse uitspraak van Jerez) is net als port een versterkte wijn. Sherry bestaat uit een mengeling van verschillende vaten. De Fino wordt vergist door de Flor. Dit is een spontane vergisting die in het voor- en najaar kan plaatsvinden. Overige type sherry’s worden dusdanig versterkt dat er geen vergisting meer  plaats kan vinden.

Vermout

De versterkte wijn Vermout komt uit Duitsland, waar het  oorspronkelijk Wermut heette. Uiteindelijk kwam Vermout via Frankrijk in Italie terecht. De drank wordt met verschillende geheime kruiden op smaak gebracht.

Wijn, port, sherry & vermout bij bJ

Burgemeester Jansen heeft een uitgebreide selectie wijn, port, sherry en vermouth waaruit onze gasten kunnen kiezen. Bekijk hier onze wijnkaart.

+ There are no comments

Add yours