Het verschil tussen whisky, whiskey, bourbon, scotch en blend


Het verschil tussen whisky, whiskey, bourbon, scotch en blend

Er worden heel wat verschillende namen voor whisky gebruikt: whisky, whiskey, bourbon, scotch & blend. Maar wat is nu welke drank en waar zitten de verschillen precies in? In deze blog lees je waar je whisky, whiskey, bourbon, scotch en blend aan kunt herkennen. Ook lees je hoe je de kwaliteit van een whisky kunt inschatten.

soorten whisky en whiskey

Whisky of whiskey?

Schrijf je nou whisky of whiskey? Het mag allebei. De spelling van het woord whisky (of whiskey) verschilt namelijk per land. De Amerikanen en Ieren het hebben het over whiskey. Schotten, Canadezen en de rest van de wereld gebruiken de term whisky.  De letter “e” is aan het woord whisky toegevoegd door de Ieren. In de 19de eeuw wilden de Ieren zich met hun Ierse whiskey onderscheiden van de Schotse whisky bij de export naar Amerika. De Schotse whisky was toen nog van slechte kwaliteit. De extra “e” moest het onderscheid maken tussen Schotse whisky en Ierse whiskey.

Inmiddels is Schotse whisky van ongekend goede kwaliteit. Alleen de spelling herinnert aan vroegere tijden.

Een ander verschil tussen Ierse whiskey en Schotse whisky is dat Ierse whiskey drie maal gedestilleerd wordt en Schotse whiskey slechts twee maal. Hierdoor zijn Ierse whiskey’s wat zachter en toegankelijke dan de Schotse variant.

Zowel whisky’s als whiskey’s worden van gerst gemaakt.

Bourbon

Bourbon is een typische Amerikaanse whiskey die ten minste voor 51% met mais is gemaakt. Tenzij anders vermeld worden alle andere whisky’s en whiskey’s van gerst gemaakt.

Scotch & Blend

Scotch, ook wel genoemd Blend, is een mix van verschillende soorten whisky’s. Pure Malt, of Vatted Malt is een blend van uitsluitend single malt whisky’s. Als er bij een blend whisky een jaartal vermeld wordt, is dat de leeftijd van de jongste whisky in de mix.

Bijgelovige whisky stokers

Malt whisky’s komen bij een stokerij altijd uit dezelfde ketels. De vorm van de ketel verschilt per destilleerderij. De meeste stokers zijn bijgelovig.  Wanneer een stoker een ketel moet vervangen door een nieuwe ketel, slaat hij de deuken van de oude ketel in de nieuwe ketel.

Kwaliteit & prijs van whisky

De kwaliteit van een whisky is van drie dingen afhankelijk:

  • de houtsoort van de vaten;
  • de kwaliteit van het destillaat;
  • de tijd dat het destillaat krijgt om te rijpen;

Het kwaliteitsniveau kun je ook terug zien in de prijs.  In de prijs worden naast de kosten voor arbeid en grondstoffen ook de kosten van de opslag verdisconteerd.

Toch hoeft een oudere whisky niet altijd beter te zijn. De laatste jaren zijn er steeds meer gerenommeerde distillerijen die het leeftijdscriterium loslaten.

De whisky’s bij Burgemeester Jansen

Benieuwd welke whisky’s je bij Burgemeester Jansen kunt drinken? Bekijk onze whiskykaart.

+ There are no comments

Add yours