Oude en jonge jenever, twee typisch Hollandse dranken


Oude en jonge jenever, twee typisch Hollandse dranken

Jenever is een typisch product van de lage landen. Volgens de Europese wetgeving mag men oude en jonge jenever alleen in België en Nederland maken. Op het drankje zit zelfs een beschermde geografische aanduiding.

diverse jenevers bij burgemeester jansen

De naam jenever

De naam van jenever ligt voor de hand. Om jenever te maken, worden jeneverbessen gebruikt.   Ook moutwijn en korenbrandewijn wordt gebruikt. Dit is enigszins verwarrend omdat jenever niets met wijn te maken heeft.

Brouwproces van jenever

Het brouwproces van jenever is gelijk aan het verstoken van wijn tot brandewijn. Om onderscheid te maken is het woord ‘koren’ ervoor geplaatst. Welbeschouwd is jenever verstookt bier. Er kan echter ook mais voor gebruikt worden.

Distillatie van jenever

Drievoudige distillatie

Jenever distilleert men drievoudig. De distillatie vindt vaak plaats in ketels, met een mix van ruwnat (20%), enkelnat (30%) en bestnat of moutwijn van (46%).

Kolomdistillatie

Distillatie in ketels is vandaag de dag niet meer zo vanzelfsprekend. Eind 19e eeuw is kolomdistillatie ontwikkeld. Deze vorm van distillatie maakt het mogelijk om hele zuivere ethylalcohol goedkoop te produceren uit graan of melasse. De smaak van jenever geproduceerd met kolomdistillatatie is echter inferieur aan die van ketelgedistilleerde jenever.

Kolomdistillatie veranderde het karakter en de kwaliteit van de jenevers. Maar ook gebrek aan grondstoffen in de eerste helft van de 20e eeuw speelden een belangrijke rol.

Jonge jenever en oude jenever

Een jonge jenever bevat vandaag de dag maximaal 15% moutwijn, waarbij er geen minimum wordt gehanteerd.  Oude jenever bevat minimaal 15% moutwijn een minimaal 51% korenwijn, Een belangrijke voorwaarde voor oude jenever is dat de toegevoegde alcohol gestookt is uit granen, De kleur van jonge en oude jenever wordt verkregen door lagering op hout of door het toevoegen van caramel.

Toevoeging van jeneverbessen

Het toevoegen van jeneverbessen (of andere kruiden) aan jenever is van oorsprong medicinaal. De Nederlanders brachten de kunst van het stoken van jenever op hoog niveau. Deze kennis verspreidden zij over de gehele wereld.

De kwaliteit van jenevers en korenwijnen

De kwaliteit van het aanbod van jenevers & korenwijnen is tegenwoordig maar matig. Gelukkig bestaan er nog enkele stokers die geheel op traditionele wijze te werk gaan. Zij produceren dan ook distillaten van hoge kwaliteit. En goed geproduceerde op hout gelagerde korenwijn van enkele jaren oud kan zich gerust meten met een goede whiskey.

Selectie van jenevers bij Burgemeester Jansen

Burgemeester Jansen biedt een kwalitatief hoogwaardige selectie van jenevers. Bij onze jenevers is het traditionele distillatieproces in acht is gehouden. Dat zorgt voor een voortreffelijke smaak. Bekijk hier onze jeneverkaart.

 

+ There are no comments

Add yours