Hoe is alcohol en sterke drank ontstaan?


Hoe is alcohol en sterke drank ontstaan?

Alcohol

Alcohol komt van de Arabische woorden Al Kohl, en diende naast het vervaardigen van een desinfectant voor de productie van make-up.

De kunst van het distilleren

De kunst van het distilleren is in de 17e eeuw door de Nederlanders tot op hoog niveau doorontwikkeld en de hele wereld over gebracht. Veel distillaten werden ontwikkeld om als medicijn te dienen.

Geneeskrachtige kruiden werden aan de alcohol toegevoegd en daarmee waren de likeuren geboren. Later verschoof de aandacht volledig naar de smaak en ontstonden de vele likeuren zoals we die vandaag de dag kennen. Een grappig detail in de geschiedenis van onze jenever is dat we waarschijnlijk aan de pastis hadden gezeten, als er geen oorlog was geweest met Frankrijk. Deze oorlog bemoeilijkte namelijk de  import van anijs.

Cognac

Cognac is niet meer weg te denken uit het assortiment van een horecabedrijf. Het heeft net als veel andere producten een beschermde naam en heeft de Hollandse Cognac de naam Vieux bezord. Alleen de drie sterren herinneren nog aan de link met Cognac. Cognac is een fraai destillaat van een overigens matige wijn van de Ugni Blanche druif. Het idee van, inderdaad, Nederlanders, was om na het distilleren en goedkoper transport de boel aan te lengen om weer wijn te verkrijgen.

Calvados, Grappa & Rum

it de gelijknamige streek komt Calvados, een destillaat van appelwijn. En net als brie en camembert duidelijk familie van elkaar zijn, de namen zijn beschermd. Ook van de most die overblijft na het persen van de druiven om wijn te maken kan nog iets gemaakt worden. Door het most te destilleren ontstaat bijvoorbeeld Grappa.

En van suikerriet? Dat wordt rum.

+ There are no comments

Add yours